Sosyal Medya

Makale

Balfour: 'Başkalarının toprağının başkalarına peşkeş çekilişi’nin adı

2 Kasım 1917.. Yani, tam yüzyıl önce bugün..

Ä°ngiliz emperyalizminin o zamanki dışbakanı Arthur James Balfour bir beyannâme yayımlayarak, Yahudileri Filistin’e göç etmeye çağırıyordu.

Bir devletin, savaş içinde işgal etmiş bile, henüz savaş bitmeden, barış andlaşması yapılmadan, işgal ettiği topraklara hele de başkalarının yerleşmesi için çağırması, alışılmış bir durum değildi. Ama İngiliz emperyalizmi işgal ettiği o topraklara, henüz savaşın bitmediği bir sırada, bu topraklardan iki bin yıl önce çıkarılmış olan Yahudilerin yerleşmesi için böyle bir beyannâme yayınlamıştı.

Bu beyannâme, ‘sionizm (2 bin yıldır vatansız olan Yahudileri bir vatana kavuÅŸturma) ideali’nin öncüsü olan Theodore Herzl’in 1897’de Ä°sviçre- Basel’de tertiplediÄŸi ilk Sionizm Kongresi’nden 20 yıl sonra, ‘sionist hareket’e altın tepsi içinde sunulmuÅŸ ve hayal bile edilemeyecek bir hediye idi.

***

O büyük facialar dönemini bir daha hatırlayalım.

Filistin’de, Osmanlı’nın, bir alman generali olan Liman von Sanders’in komutasındaki Yıldırım Orduları zorlanıyordu. M. Kemal PaÅŸa, 5 Temmuz 1917'de Yıldırım Orduları Grubu emrinde bulunan Halep'deki 7.Ordu Komutanlığı’na tayin olunmuÅŸ;‘Liman PaÅŸa’ da yerini Mustafa Kemal PaÅŸa’ya bırakarak Ä°stanbul’a dönmüştü. Ama ardından da, 20 Eylül 1917'de Ä°stanbul'a; ordunun durumuna dair bir rapor göndermiÅŸ ve görüşlerinin yerine getirilmediÄŸi gerekçesiyle, 6 Ekim 1917'de de, 7. Ordu Komutanlığı'ndan istifa ettiÄŸini (PadiÅŸah’ın damadı olması hasebiyle) BaÅŸkomutan Vekili olan Enver PaÅŸa'ya bildirmiÅŸ ve 15 Ekim 1917'de de, komutayı baÅŸkasına bırakarak o da Ä°stanbul’a dönmüştü; (Hatırlayalım ki, o sırada Enver de, M. Kemal de, 40 yaşın altındaydılar.)

Ve sonra da, Veliahd Vahdeddin’in ‘Almanya Seyahati’ söz konusu olunca, M. Kemal de, ‘Veliahd’in Seryâveri’ sıfatıyla onunla birlikte iki ay kadar süren bir Almanya yolculuÄŸuna çıkmıştı. Ve 18 Eylûl 1918’deGenerali Allenby komutasındaki Ä°ngiliz güçleri Osmanlı güçlerini ağır bir yenilgiye uÄŸratmıştı, bütün Filistin’i iÅŸgal etmiÅŸti.

***

DoÄŸrusu, Ã¶zü itibariyle ilahî vahye dayalı üç dinin de kutsal bildiÄŸi, bu yüzden tarih boyunca dünya siyaseti açısından son derece önemli bir coÄŸrafya olan Kudüs ve bütünüyle Filistin'in elden bu kadar kolay çıkacağı düşünülemezdi ve Hristiyan dünyası ve Yahudiler için de bu topraklara sahip olmak bir hayâl idi. Çünkü, Salâhaddin Eyyubîkomutasındaki Müslüman güçlerin, bu toprakları Haçlı Orduları’nın ve Hristiyan güçlerin elinden alması üzerinden 700 yıl geçmiÅŸti ve o 700 yıllık hâkimiyetin kırılabilmesi henüz birkaç yıl öncesine kadar düşünülemiyordu bile..

Ama iÅŸte o facia gerçekleÅŸmiÅŸ ve bu ‘kutsal mekânlar’, Ä°ngiliz emperyalizminin iÅŸgaline uÄŸramış ve onlar da, Müslüman topraklarını sionist Yahudilere peÅŸkeÅŸ çekmiÅŸlerdi.

Hatırlayalım, Allenby, Åžam’a girdiÄŸinde, Salâhaddin Eyyubî’nin türbesine gidip, sandukayı tekmeleyerek, ‘Kalk Saladin! Biz geldik..’ demiÅŸti.

***

Ä°lginçtir, daha öne de Alman Ä°mparatoru 2. Wilhelm de, Ä°ngiltere’ye karşı Osmanlı Devleti’nin müttefiki olarak daha önce Kudüs’e gittiÄŸi halde, bu ÅŸehre, Salâhaddin Eyyubî’nin bu ÅŸehri Haçlılar’ın elinden alırken girdiÄŸi gedikten girerek, nasıl bir tarihî hesaplaÅŸma anlayışına göre hareket ettiklerini sergilemiÅŸti.

***

Bir noktayı da hatırlayalım..O savaÅŸlar sırasında, ve sonrasında Ä°ngilizlerin, ‘Araplar, Osmanlı’lara hıyanet etti..’ iddiası 100 yıldır hep söylenir, ama bu, ÅŸeytanî emellerle hazırlanmış bir büyük yalandır. O zaman Osmanlı Ordusu’nda 90 bin arap gönüllü de vardı. Arapça ve türkçe bilen 3 bin ‘sionist yahudi’ ise, ‘Ä°ngilizlerin beÅŸinci kolu’ olarak, müslümanları birbirine düşman etmek için psikolojik savaÅŸ veriyorlardı, büyük maddî imkanlarla.. Ä°stisnaları olsa bile, öyle kitlevî bir hıyanet asla sözkonusu deÄŸildir ve Müslüman arap halkları, hâlâ da o yenilgilerin acıları içinde kıvranmakta, mücadele etmeye çalışmakta ve bütün ÅŸuûrlu Müslümanlar da eski kudretli günlerin dönmesini hayal etmekteler..

kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.